Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Bölümü tarafından düzenlenen ‘OKU-YORUM SOHBETLERİ’ 08 Şubat Çarşamba günü itibariyle yeniden başladı.
Eğitim Fakültesi A Blok Konferans Salonu’nda, Çarşamba günleri öğleden sonra düzenlenen ve Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı başkanı Yrd.Doç.Dr.Mehmet Özdemir başkanlığında bir kitabın farklı yönleriyle değerlendirildiği, dinleyicilerin de soru ve görüşleri ile renk kattığı bir etkinlik yapıldı.
Mustafa Kutlu’nun Kaleminden Dökülen Son Hikâye; İYİLER ÖLMEZ
Farklı bölüm öğrencileri tarafından ilgi gören “Oku-Yorum Sohbetleri”, bu dönem Mustafa Kutlu’nun son çıkan eseri “İyiler Ölmez” hikâyesinin içeriğinden önce Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mehmet Özdemir tarafından Mustafa Kutlu’nun hayatı ve edebi kişiliği hakkında bilgi verildi. Bu bölümdeki konuşmada akıllarda kalan “Mustafa Kutlu medyatik bir yazar olmamasına rağmen 50 yıl sonra da okunacaktır.” yorumu, dinleyenlerde kitaba ve yazara karşı merak duygusunu uyandırdı. Bu ifadelerle sohbet kapısı açılmış oldu.
Bir sonraki bölümde sözü alarak kitabın içeriğini anlatan öğrencilerimizden Aslıhan Mengü ve Esra Hızarcı kitaptaki hikâyeye yön veren ana karakterleri ele alarak dinleyicileri açılan kapıda karşılayarak onlara bu cenneti yakından tanıtmıştır. Mustafa Kutlu’nun kitabında da bahsettiği gibi “Yiğit namı ile yaşar.” Sözü öğrencilerimizin kitabı anlattıkları bölümlerde okuyucuya çok etkili bir biçimde hissettirilmiştir.
“Mustafa Kutlu Meddah Geleneğini Yaşatmaktadır.”
Oku-Yorum Sohbetleri dinleyicilerden gelen soru ve yorumlarla sona ermiştir. Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr.Mehmet Özdemir’e dinleyicilerden gelen, “Mustafa Kutlu Franz Kafka’dan etkilenmiştir. Buna göre Mustafa Kutlu klasik hikaye anlayışını değil, post-modern bir hikaye anlayışını benimsemiştir.” yorumu üzerine, Yrd.Doç.Dr.Mehmet Özdemir ise “Mustafa Kutlu bizim geleneğimizden kopmadan bir medeniyet oluşturmamız gerektiğini savunmaktadır. Post-modernizmin getirdiği ‘İsraf Ekonomisini’ değil ‘Kanaat Ekonomisi’ uygulanmasının üstünde durmaktadır. Ahmet Mithat Efendi gibi meddah geleneğini yaşamakta ve yaşatmaktadır.” yorumu ile Mustafa Kutlu’nun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmuştur.
Oku-Yorum Sohbetleri bundan sonraki haftalarda da öğretmen adaylarına ufuk açacak farklı yazarla ve kitaplarla devam edecektir.